Management by projects: Μπορεί να βοηθήσει τα έργα του Δημοσίου;

Management by projects: Μπορεί να βοηθήσει τα έργα του Δημοσίου;

http://www.sepe.gr/default.aspx?pid=34&la=1&artID=2306

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ΣΕΠΕ NEWS στις 8 Φεβρ. 2009.

O Dr. Kamal, ο προηγούμενος πρόεδρος της Ινδίας (11ος), ένας από τους καλύτερους senior program managers στη χώρα του, ερωτηθείς για το πόσο σημαντικό είναι το Project Management για τη χώρα του δήλωσε:

«Τα επιτυχημένα έργα είναι σκοπός όλων των Project Managers. Έχω προτείνει όλα τα κυβερνητικά έργα να αντιμετωπίζονται ως mission mode projects. Σκοπός μου είναι να μεταμορφώσω την ΙΝΔΙΑ σε ανεπτυγμένη χώρα μέχρι το 2020!». Η Ινδία δηλαδή, αντιμετωπίζει όλα τα κυβερνητικά έργα με τις σύγχρονες αρχές του Project Management!

Πρόσφατα η Ινδία, σε συνεργασία με την World Bank, ανακοίνωσε ότι όλα τα έγγραφα προκήρυξης των δημοσίων έργων, θα βρίσκονται υποχρεωτικά στο Διαδίκτυο και ότι θα γίνεται audit ετησίως στο 100% των projects!

Στην Ελλάδα όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα δημόσια έργα είναι ο μεγάλος ασθενής:

  • Xωρίς Portfolio Management
  • με ασαφείς προδιαγραφές
  • χωρίς stakeholder analysis
  • με χαμηλή ποιότητα
  • με υπερβάσεις κόστους
  • με καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα και
  • με λιγότερα χαρακτηριστικά.

Επίσης, η Διαφθορά ευδοκιμεί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς για το 2007 που έδωσε στην δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, Διεθνώς η Ελλάδα καταλαμβάνει την 56η θέση ακολουθούμενη από την Ιορδανία, το Ομάν, τη Ναμίμπια και τις Σεϋχέλλες. Έτσι, πολλοί ξένοι επενδυτές θεωρούν, ότι αυτή η μεγάλη διαφθορά στην Ελλάδα δεν τους ευνοεί στις επενδύσεις τους και δεν θέλουν να βλέπουν τη χώρα μας σαν επιλογή για τις επενδύσεις τους! Δεν είναι τυχαίο ότι το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι απογοητευτικό.


Θεοφάνης Γιώτης
Συνιδρυτής
και Πρόεδρος Δ.Σ. του
Ελληνικού Ινστιτούτου
Διοίκησης Έργων
(PMI-GREECE)
 

MANAGEMENT BY OBJECTIVES!
Πολλοί οργανισμοί έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τη στερεότυπη δομή και τρόπους management και αρχίζουν να εφαρμόζουν το “Management by Objectives - MBO” (Peter Drucker, 1954). Το MBO, μεταφερόμενο στην πράξη, εφαρμόζεται θεωρώντας «σαν Project» οτιδήποτε γίνεται στην εταιρία (Management by Projects). Βέβαια τα management silos που υπάρχουν στους οργανισμούς, δεν επιτρέπουν εύκολα τέτοιες αλλαγές.

MBO ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Για να μπορέσει το MBO να λειτουργήσει στα έργα του δημοσίου, θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα του Project Management, ώστε να το αγκαλιάσουν. «To Project Management πρέπει να είναι η εξασφάλιση του Management, ότι το project θα παραδοθεί on time, on budget και με χρήση δομών και αρχών που σέβονται τη δαπάνη που γίνεται» δηλώνει ο Shabbir Merchant, Director, Charles Schwab & Co, San Francisco. Βέβαια, το πόσο εύκολα αγκαλιάζεται το Project Management σε έναν οργανισμό του δημοσίου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη βούληση της κεντρικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Dr. Harold Kerzner, για να μπορέσει ένας οργανισμός να υιοθετήσει το Project Management ως στρατηγικό εργαλείο ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, θα πρέπει να κάνει επενδύσεις. Ο Dr. Kerzner αναφέρει, ότι ένας οργανισμός χρειάζεται 2 χρόνια για να αποκτήσει Project Management Maturity, ώστε να αρχίσει να παραδίδει περισσότερα επιτυχημένα έργα από τα αποτυχημένα και επιπλέον άλλα 5 χρόνια για να φτάσει στο Project Management Excellence!

ΠΡΟΤΥΠΟ 1429 ΤΟΥ ΕΛΟΤ
Το πρότυπο του ΕΛΟΤ 1429 με τίτλο «Διαχειριστική επάρκεια οργανισμών για την υλοποίηση έργων δημοσίου χαρακτήρα» απαιτεί, όλοι οι φορείς του δημοσίου που θα είναι τελικοί δικαιούχοι στο ΕΣΠΑ 2007-2013 να πιστοποιήσουν τις δεξιότητες που διαθέτουν σε θέματα Διοίκησης Έργων.

Όλες οι έρευνες επιβεβαιώνουν, ότι το Project Management βοηθά αποτελεσματικά, μαζί με άλλους παράγοντες, τους οργανισμούς του δημοσίου να λάβουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και να αυξήσουν τη διαφάνεια με ταυτόχρονη καταπολέμηση της διαφθοράς στην υλοποίηση επιτυχημένων έργων. Ωστόσο, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ακόμη μεγάλο δρόμο να διανύσει!

Ο κύριος Θεοφάνης Γιώτης είναι συνιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοίκησης Έργων (PMI-GREECE).