Μνημόνιο και Κρίση Χρέους: ‘Play Room’ ή ‘War Room;’

Μνημόνιο και Κρίση Χρέους: ‘Play Room’ ή ‘War Room;’

Η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υφίσταται ‘οικονομικό πόλεμο’. Τα χρήματα τα οποία χρησιμοποιούσε το Ελληνικό Δημόσιο για να λειτουργεί προέρχονταν από δύο κυρίως πηγές:

1. Από τους φόρους της «κακής ελεύθερης αγοράς» (εταιρείες, επαγγελματίες και ιδιώτες) και

2. Από τα δανεικά χρήματα των «κακών διεθνών χρηματαγορών» που ‘κερδοσκοπούν’ ασύστολα.

BC, δηλαδή πριν τις 23 Απριλίου 2010, (BC=Before Castelorizo), oι χρηματαγορές δάνειζαν χρήματα στην Ελλάδα αλλά ήθελαν όλο και «μεγαλύτερο καπέλο» (spread…) γιατί γνώριζαν ότι τα χρήματά τους πήγαιναν στον αντιπαραγωγικό Ελληνικό ΤΥΡΟΣΤΑΘΜΟ. Έτσι η Ελλάδα ουσιαστικά ‘πτώχευσε’ και άρχισε να βασίζεται σε χρήματα ‘φίλων’ (IMF, EU) για να εξοφλήσει τις ακάλυπτες επιταγές (ομόλογα) που είχε εκδώσει και δεν μπορούσε να πληρώσει…

ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ;

Όταν οι οργανισμοί είναι σε κρίση, η λήψη αποφάσεων είναι επείγουσα διαδικασία και πρέπει να γίνεται εντελώς διαφορετικά από ότι γινόταν στις περιόδους χαλαρότητας και ξενοιασιάς (Business As Usual - BAU). Στις περιπτώσεις BAU, η λήψη αποφάσεων μπορεί να γίνει από εικονικές ομάδες (virtual teams) που είναι γεωγραφικά διασκορπισμένες. Όμως στα virtual teams η λήψη αποφάσεων καθυστερεί δραματικά γιατί υπάρχει χαλάρωση, μη εστίαστη στον στόχο και όχι εύκολος τρόπος επικοινωνίας. Έτσι καταλήγουμε σε “Play Room” με κακή επικοινωνία και καθυστερημένες αποφάσεις.

Αντίθετα, οι ομάδων ατόμων που βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο (co-located teams) έχουν άριστη επικοινωνία μεταξύ των και λαμβάνουν ταχύτατες αποφάσεις γιατί όλοι οι συνεκτικοί κρίκοι της απόφασης βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο!

ΤΟ ΤΡΟΧΟ ΤΟΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ Ο WINSTON CHURCHILL!

Στην διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου, η Γερμανία βομβάρδιζε το Λονδίνο δημιουργώντας τρομακτικά προβλήματα στην λειτουργία της πόλης. Όταν ο Winston Churchill έγινε πρωθυπουργός, επισκέφτηκε τον Μάιο του 1940 το Cabinet War Room και έκανε την ιστορική δήλωση: «This is the room from which I will direct the war - Αυτό είναι το δωμάτιο από το οποίο θα κατευθύνω τον πόλεμο!» Ουσιαστικά τα «War Rooms» ήταν υπόγειες κατασκευές στο Λονδίνο όπου «Co-located» ομάδες ανθρώπων, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, έκανε συναντήσεις για την άμεση λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τον πόλεμο.

Πρόσφατα, όταν η Lexus ήθελε να σχεδιάσει ένα από τα καλύτερα sedan αυτοκίνητα παγκοσμίως, άλλαξε παντελώς τον τρόπο συνεργασίες μεταξύ όλων των ομάδων που εμπλέκονται σε αυτό: engineering, marketing, sales, κλπ. Αντί για τον παραδοσιακό τρόπο, επέλεξε να μετακινήσει όλους τους εμπλεκόμενους (stakeholders) για την σχεδίαση του αυτοκινήτου σε ένα νέο κτίριο που λειτούργησε ως «War Room». Έτσι σχεδιάστηκε το Lexus GS350.

WAR ROOM ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Εμείς σαν χώρα τι κάναμε; Μήπως θα έπρεπε να είχαμε ήδη λειτουργήσει ένα «War Room» από το τέλος του 2009 για την κρίση χρέους που απειλεί να γυρίσει την χώρα πολλές δεκαετίες πίσω; Όμως εμείς είμαστε large! Γιατί να κάνουμε αυτό που έκανε ο Churchill; Σιγά μην ξέρουν οι Εγγλέζοι από τέτοια θέματα… Εδώ είναι Ελλάδα!!! Εμείς πηγαινοερχόμασταν από το Μαξίμου στην Βουλή! Από την Συγγρού στο Μαξίμου. Από την Καλλιρρόης στου Μαχίμου! Από την Ιπποκράτους στην Βουλή! Από το Μαξίμου στο Υπουργείο Οικονομικών! Γενικά όλοι πηγαινοερχόντουσαν κάπου και δεν μπορούσαν να επιλέξουν ούτε Πρωθυπουργό… Οι δηλώσεις πήγαιναν και έρχονταν και οι ‘διαπραγματεύσεις’ ήταν ‘ατελείωτες’…

Εάν είχαμε σαν χώρα «War Room» όπου θα είχαν μετακομίσει ότι οι εμπλεκόμενοι και παράγοντες λήψης αποφάσεων, θα είχαμε αποφάσεις μέσα σε ένα δίωρο όταν χανόντουσαν 3 βδομάδες στο πήγαινε έλα… Σκεφτείτε η εκλογή του Πάπα της Ρώμης να γινόταν με την ίδια χαλαρή τεχνική που ακούει στο όνομα RBL (Rtsi Bourtzi και Loulas). Η τεχνική «Άρτζι, Μπούρτζι και Λουλάς» είναι Ελληνικά κατοχυρωμένη πατέντα που δηλώνει χαλαρότητα και ξεγνοιασιά όταν ο κόσμος καίγεται στην κυριολεξία. Για να εκλέξουν νέο Πάπα όλοι οι εκλέκτορες συγκεντρώνονται στην Cappella Sistina και παραμένουν εκεί μέχρι να καταλήξουν στον Πάπα και να βγάλει λευκό καπνό η καμινάδα!

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ PROJECTS ΚΑΙ PROGRAMS!

Όποιος διαβάσει το μνημόνιο θα δει ότι σε κάθε παράγραφό υπάρχει ένα νέο Έργο (Project) ή ένα Πρόγραμμα Έργων (Program) και είναι γεμάτο από milestones, phases, stakeholders και deliverables. Το μνημόνιο ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ για την υλοποίησή του. ΑΠΑΙΤΕΙ εφαρμογή κλασσικού PROJECT MANAGEMENT με υλοποίηση WAR ROOM!